Impala

IMPALA is het Belgische elektronische document bestelsysteem voor bibliotheken. Via IMPALA kunnen bibliotheken boeken en artikelen uit tijdschriften lokaliseren en bij elkaar bestellen. IMPALA zorgt voor de automatische opvolging van de bestellingen en de facturatie van de kosten en levert daarbij de nodige managementinformatie.

IMPALA is een realisatie van de Bibliotheek van de Universiteit Antwerpen.

Catalogi

IMPALA stelt voor de lokalisering van de gewenste titels volgende catalogi ter beschikking:

Catalogi van wetenschappelijke bibliotheken

Catalogi van openbare bibliotheken De Universiteit Antwerpen zal graag ook andere belangrijke catalogi linken met IMPALA.

Leveranciers

Meer dan 600 Belgische bibliotheken treden op als leverancier voor IMPALA.
IMPALA is gelinkt met de voornaamste documentleverantiediensten van Europa.

Aanvragen

Aanvragen voor tijdschriftartikels en boeken worden elektronisch verstuurd meestal na een opzoeking in een van de catalogi die door IMPALA worden aangeboden. Daarnaast kunnen ook niet gelokaliseerde titels als vrije aanvragen worden uitgestuurd.

Levering

Boeken worden via de post in leen toegestuurd. Tijdschriftartikels worden zo mogelijk ingescand en elektronisch geleverd. Het alternatief is de levering van fotokopieën via post of fax.

Facturatie

De kosten voor levering van de documenten worden via het clearinghouse van IMPALA verrekend. Een IMPALA bibliotheek ontvangt elk trimester slechts een globale factuur of creditnota voor alle Belgische bibliotheken waarmee zij in dat trimester documenten heeft uitgewisseld. Een aanvragende IMPALA bibliotheek ontvangt jaarlijks een afrekening van de transactiekosten.

Toegang

De home pagina van IMPALA is https://anet.uantwerpen.be/impala.
Alleen geregistreerde bibliotheken hebben toegang tot IMPALA na identificatie en paswoord controle. IMPALA kan door elk type bibliotheek worden gebruikt, als aanvrager, als leverancier of beide.

Lidmaatschap

Er dient voor IMPALA geen lidgeld te worden betaald, wel een eenmalige instapkost van 250 euro voor de aansluiting op het systeem en de opleiding. Voor elke geslaagde aanvraag wordt een transactiekost van 0,70 euro aangerekend aan de aanvragende bibliotheek (de prijs van een postzegel).

Contact

Voor meer informatie en/of registratie contacteer

Renke Saerens
Universiteit Antwerpen
Campus Drie Eiken - Bibliotheek
Universiteitsplein 1, Gebouw R
2610 Antwerpen
Tel.: 03/265 21 44
Email: impala@uantwerpen.be of renke.saerens@uantwerpen.be